Neurobiolog z Yale: Wino rozwija inteligencję bardziej niż… Nie uwierzycie!

Neurobiolog z Yale: Wino rozwija inteligencję bardziej niż… Nie uwierzycie!

Gordon M. Shepherd, neurobiolog z Yale, który od lat bada co najbardziej pobudza do aktywności nasze szare komórki podzielił się niedawno szokującymi wnioskami swoich badań i eksperymentów. Dla koneserów wina to wspaniała wiadomość. Oczywiście mamy na myśli koneserów dobrego wina, a nie jakiejś taniej pryty czy tzw. bomby!


 

 

 

Okazuje się, że picie umiarkowanych ilości wina ma lepszy wpływ na nasz mózg niż słuchanie muzyki a nawet rozwiązywanie skomplikowanych zadań matematycznych. Od wieków wino postrzegane jest za jeden z najbardziej szlachetnych trunków, ale mimo tego, do tej pory nie wiedzieliśmy o tym, że może sprzyjać rozwojowi naszej inteligencji. Ceniony neurobiolog z Uniwersytetu Yale przeanalizował, w jaki sposób jego smak sprzyja aktywacji tych rejonów mózgu, które odpowiadają za to, w jaki sposób kojarzymy fakty i przyswajamy wiedzę.

 

Badacz twierdzi, że odpowiada za to reakcja, jaka zachodzi w naszym mózgu pod wpływem smaku wina. Okazuje się, że trunek ten – jeśli tylko nie przesadzimy z jego spożyciem – może stymulować nasze szare komórki. Co więcej, jego działanie może być bardziej efektywne niż słuchanie muzyki czy matematyka. Dlaczego odkryto to dopiero teraz?

 

Według Gordona Sheparda dotychczasowe badania nad wpływem wina na nasz organizm nie skupiały się na całościowej reakcji, jaka zachodzi pod wpływem spożywania tego trunku. Zdaniem neurobiologa reakcję można porównać do tego w jaki sposób nasz mózg odbiera kolory.

 

Chodzi o to, że molekuły wina same w sobie nie mają żadnego smaku. Za wyczuwanie jego aromatu odpowiadają jednak podobne mechanizmy, których używamy do odczytywania poszczególnych barw. To właśnie dzięki tej reakcji nasz mózg mógł ewoluować i rozwinąć taki poziom inteligencji, który umożliwił nam postęp cywilizacyjny.

 

Naukowiec dodaje, że smakowanie wina to skomplikowany proces pobudzający wiele zmysłów. Kiedy przykładamy kieliszek wina do ust aktywują się kubki smakowe na języku, nos wyczuwa specyficzny aromat, a dopiero później zaczynamy odczuwać pełen bukiet.

 

No cóż, pozostaje nam czekać na podobne badania dotyczące wpływu whisky, koniaku lub cygar na rozwój inteligencji. Jeśli sprawa się potwierdzi to nic tylko ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć.




„WIELKI SMRÓD”. Jak Londyn niemal udusił się od przerażających wyziewów!

„WIELKI SMRÓD”. Jak Londyn niemal udusił się od przerażających wyziewów!

To działo się latem 1858 roku. Przez dwa miesiące mieszkańcy angielskiej stolicy niemal umierali od SMRODU, który wydobywał się z TAMIZY…


„WIELKI SMRÓD”. Jak Londyn niemal udusił się od przerażających wyziewów!

To działo się latem 1858 roku. Przez dwa miesiące mieszkańcy angielskiej stolicy niemal umierali od SMRODU, który wydobywał się z TAMIZY…

więcej na… niesamowitahistoria.pl

 

 




Rozważania adwentowe: Czy wiesz, że Bóg chce byś… –  ks. Krzysztof Pawlina

Rozważania adwentowe: Czy wiesz, że Bóg chce byś… – ks. Krzysztof Pawlina

Zatrzymaj się na chwilę! Dokąd biegniesz? Czego szukasz? Czego pragniesz? Czy wiesz czym jest adwent? Czy wiesz po co żyjesz? Zatrzymaj się choć na chwilę i posłuchaj jak ks. Krzysztof Pawlina rozważa czym jest czas Narodzenia Pańskiego. Poniżej rozważania adwentowe:


 

 

Źródło: youtube.com




Brytyjczyk testuje na sobie… KRZESŁO ELEKTRYCZNE [Video 18+]

Brytyjczyk testuje na sobie… KRZESŁO ELEKTRYCZNE [Video 18+]

Do sieci trafił niedawno amatorski film, na którym widać jak Brytyjczyk postanawia przetestować na sobie działanie krzesła elektrycznego. Wideo zaskakuje!


 

Film przedstawia Brytyjczyka, który ku zadowoleniu jego operatora kamery, postanawia sprawdzić działanie… krzesła elektrycznego. Choć z początku wygląda to niegroźnie, to wraz z upływem czasu bohater filmu zostaje nieźle „popieszczony”. Niektórzy twierdzą, że poniższy filmik to fejk a jego bohater to po prostu dobry aktor. A wy co o tym sądzicie?